Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatı)

Ortognatik Cerrahi
Ortognatik Cerrahi

 

İskeletsel maloklüzyonlar arasında üst veya alt çenenin geride veya ileride olması, çenelerin asimetrik olması, yatay yöndeki eğrilikleri, şiddetli çene darlıkları sayılabilir. Erken yaşta müdahale edildiğinde fonksiyonel ortopedik tedaviler, çene genişletmeleri ile iskeletsel problemleri tamamen çözebilmekte veya hafifletebilmekteyiz. Fakat durum şiddetli olduğu zaman fonksiyonel tedaviler ile bir noktaya kadar cevap alabilmekteyiz ve sorunun tek çözümü ortognatik cerrahi olmakta. Durumun farkında olmayan ve fonksiyonel olarak tedavi edebileceğimiz yaşı geçirmiş olan hastalarda ise yine tek seçeneğimiz ortognatik cerrahi olmaktadır.

 

Hasta kliniğimize başvurduğunda öncelikle şikayetini dinleyip, daha sonra detaylı kayıt almaktayız. Bunlar ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, panoramik ve lateral sefalometrik röntgenler, alçı model veya ağız içi taramalarından oluşmaktadır. Bazen hasta iskeletsel bozukluğun farkında olmamakta ve tek şikayeti dişlerindeki çapraşıklık olabilmektedir. Bazen de durum şiddetli olduğunda hasta direk çenenin önde, geride veya asimetrik olması şikayeti ile başvurabilmektedir.

Lateral sefalometrik röntgenler üzerinde yaptığımız analiz ile çenelerin kafa kaidesine göre ve dişlerin alveolar kemik üzerindeki konumlarını tespit edilir, alınan tüm kayıtlar bir araya getirilerek değerlendirilir, yumuşak doku analizi yapılır ve ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verilir.

 

Dr Betül Nazlı Muştu
Dr Betül Nazlı Muştu

 

Çenelerin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumu ideal olmadığında bu direkt olarak kapanış ilişkisini de etkilemektedir. Alt çenenin önde veya üst çenenin geride olduğu vakalarda dişler de bir adaptasyon mekanizması sonucu birbirlerine yaklaşmaya çalışır, üst dişler öne doğru, alt dişler ise geriye doğru eğimlenir. Aynı şekilde alt çenenin geride olduğu vakalarda alt dişler öne doğru eğimlenmiş ve uzamış olarak karşımıza çıkarlar.

Tüm bu adaptasyon mekanizması sonucunda durum olduğundan daha az şiddetli görünür. Eğer hastada iskeletsel malokluzyon çok şiddetli değilse ve dişlerin konumları alveolar sınırları aşmıyorsa dişsel kamuflaj tedavi ile sadece ortodontik tedavi ile durum kompanse edilmeye çalışılabilir. Fakat hastaların bu noktada çenelerinin yer değiştirmeyeceğini bilmesi gerekir ve hastanın esas şikayeti ve yapılan tüm analizler dikkate alınarak kararın hekim ve hasta veya hasta velisi ile birlikte alınması gerekir.

 

Dişsel kamuflaj tedavisi ile ortognatik cerrahi öncesi ortodontik hazırlık aşaması birbirlerinin neredeyse zıttı tedavilerdir. Dişsel kamuflaj tedavisinde dişler alveolar kemik sınırları içerisinde kapanışa getirilmeye çalışırken, cerrahi öncesi ortodontik hazırlıkta dişler alveolar kemikte olması gereken ideal açılara getirilir. Yani yukarıda verdiğim örnekten devam edecek olursam; kamuflaj tedavisinde üst çenesi geride ve ya alt çenesi önde olan bir hastada dişler kemik sınırları dahilinde üst çenede öne, alt çenede geriye doğru eğimlendirilerek bitirilir ki dişler birbiri ile kapanışa gelebilsin.

 

Ortognatik cerrahi öncesi ortodontik hazırlıkta ise üst dişler geriye, alt dişler öne yani; kemikte olması gereken ideal pozisyona getirilir. Bu da ameliyata kadar alt ve üst dişler arasındaki farkın artması demektir. ‘Dekompanzasyon tedavisi’ olarak da adlandırabileceğimiz  cerrahi öncesi ortodontik hazırlık süreci ortalama 6-18 ay kadar sürer.

 

Ortodontik hazırlık süreci tamamlandıktan sonra yeniden hastadan başlangıçta alınan tüm kayıtlar yeniden alınır ve dijital ortamda ameliyat planlaması yapılır.  Hastadan ağız içi taraması veya ölçüler alınarak ameliyatta kullanılacak olarak splintler hazırlanır ve ağız içine bu splintlerin bağlanabilmesi için gerekli olan ameliyat arkları eklenir.

 

Cerrahi işlem bir plastik cerrah, çene cerrahı veya maksillofasiyal cerrah tarafından yapılmaktadır. Operasyon sonrası hasta bir gece hastanede istirahat etmektedir.

 

Ameliyat sonrası bir hafta kadar sıvı beslenme daha sonra aşamalı olarak katı beslenmeye geçilir. Yüzde şişlik olabilir fakat yara olmaz çünkü tüm işlemler ağız içinden yapılmaktadır. Hasta ameliyat splintini bir süre elastikler ile kullanmaya devam eder, daha sonra splint bırakılır ve hasta ortodontik elastiklerini doktorunun öngördüğü şekilde bir süre daha kullanır. Ameliyat sonrası ortodontik tedavi ile dişlerin son konumları ayarlanır, kapanıştaki ufak düzenlemeler ile tedavi bitirilir ve pekiştirme safhasına geçilir.

 

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Betül Nazlu Muştu olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatı)   İskeletsel maloklüzyonlar arasında üst veya alt çenenin geride veya ileride olması, çenelerin asimetrik olması, yatay yöndeki eğrilikleri, şiddetli çene darlıkları sayılabilir. Erken yaşta müdahale edildiğinde fonksiyonel ortopedik tedaviler, çene genişletmeleri ile iskeletsel problemleri tamamen çözebilmekte veya hafifletebilmekteyiz. Fakat durum şiddetli olduğu zaman fonksiyonel tedaviler ile bir noktaya kadar cevap alabilmekteyiz […]