Sabit Tel Tedavisi
Sabit Tel Tedavisi
Günümüzde dişsel ve iskeletsel problemlerle başa çıkmak için birçok farklı ortodontik tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerden biri de yıllardır etkili bir şekilde kullanılan ve pek çok hasta için başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan metal veya porselen braketler ile sabit tel tedavisi yöntemidir.
Dişler üzerine yapıştırılan kare şeklindeki paslanmaz çelikten oluşan metal parçalara braket denmektedir. Dişlere uygulanan kuvvetler ise braketler ve bunlar üzerine geçirilen teller aracılığıyla dişlere iletilmektedir. Hastalar teller takıldıktan sonra aylık kontrollere çağrılır. Tedavi süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2 yıldır.
Piyasada hekimin uygulayacağı mekaniğe ve hastanın tercihlerine göre farklı formlarda braket çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar içerisinde en sık kullanılan ve estetik kaygısı olmayan hastalarda tercih edilen metal braketlerdir. Ekonomik, dayanıklı ve etkili bir tedavi seçeneği sunarlar.
Ortodontik tedavinin uzun soluklu bir tedavi olması hastaları estetik bir tedavi arayışına itmiştir. Porselen veya safir braketler metal braketlere göre daha estetik bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar artık şeffaf plaklar ile estetik kaygı yüksek oranda çözülmüş olsa da sabit tel tedavisi uygulanacak hasta için porselen braketler iyi bir alternatif olmaktadır. Daha çok erişkin hastalara uygulanmaktadırlar.
Kapaklı braketler ise üzerinde özel kilit mekanizması sayesinde ince tel veya lastik kullanımına gerek kalmaksızın tellerin bağlanabilmesine olanak sağlarlar. Bu kategori içerisinde olan Damon braket sistemi iç açılarındaki farklılıklar ve özel ark telleri sayesinde diş arkını rahatça genişletir ve şiddetli çapraşıklığı olan veya dişsel kamuflaj yapılacak hastalarda başarılı sonuçlar verir. Fiyat olarak klasik braketlere göre biraz daha maliyetlidir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
- Sert yiyecekler tüketilmemelidir. Dişler üzerine gelen sert kuvvetler braketlerin kırılmasına yani dişten ayrılmasına sebep olabilir. Bu da düzelen dişin tekrar eski haline dönmesine ve tedavinin uzamasına sebep olur.
- Erik, zeytin gibi çekirdekli gıdalar çekirdeği çıkartıldıktan sonra tüketilmelidir.
- Elma, kızarmış ekmek gibi ön dişlerle ısırmanın gerektiği gıdalar küçük parçalara bölünüp arka dişlerle yavaşça çiğnenerek tüketilmelidir.
- Asitli içeceklerden uzak durmak gerekir, içiliyorsa da pipetle içilmelidir.
Diş teli takıldıktan sonraki ilk hafta alışma haftasıdır…
Diş telleri takıldıktan sonra dişler hareket etmeye başlar. Bu sebeple dişlerde baskı hissi veya kişiden kişiye değişen düzeyde ağrı olabilir. Eğer ağrı hissedilirse doktorun bilgisi dahilinde ağrı kesici alınabilir. Rahatsızlık hissi 3. Günden itibaren azalmaya başlayacaktır.
Yanak ve dudak içlerinde tahriş meydana gelebilir fakat zamanla yumuşak dokular teller ve braketlere alışacaktır. İlk zamanlarda tahrişi önlemek amacıyla ortodontik mumlardan faydalanılabilir.
Ortodontik tedavi esnasında ağız hijyeni çok önemlidir.
Dikkat edilmediği takdirde braket kenarlarında çürük ve dişeti enflamasyonu oluşabilmektedir. Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı, günde bir kez ara yüz fırçası kullanılmalıdır.
Tel tedavisi gören hastalar, orta sertlikte, küçük ve düz başlı bir diş fırçası tercih etmelidirler. Diş telleri ağızda gıda tutulumunu artırmakta ve tükürüğün temizleyici etkisini azaltmaktadır. Bu sebeple her yemekten sonra ve gece yatmadan önce dişlerin mutlaka 3 dakika boyunca fırçalanması gerekir.
Standart fırçalamanın haricinde 45° açıyla alttan ve üstten fırçalama yapılmalıdır.
Gece yatmadan önce diş fırçalama ardından ağızda macun varken ara yüz fırçası ile teller ile dişler arasında kalan her bölge temizlenmelidir.
Bilgilendirme
Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.
Dr. Betül Nazlu Muştu olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.
Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.
Sabit Tel Tedavisi Günümüzde dişsel ve iskeletsel problemlerle başa çıkmak için birçok farklı ortodontik tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerden biri de yıllardır etkili bir şekilde kullanılan ve pek çok hasta için başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan metal veya porselen braketler ile sabit tel tedavisi yöntemidir. Dişler üzerine yapıştırılan kare şeklindeki paslanmaz çelikten oluşan […]