Şeffaf Plak Tedavisi (invisalign)

Şeffaf plaklarla tedavi, diş teli kullanılmadan hastaya özel hazırlanan plaklar kullanılarak dişlerin düzeltilmesi işlemidir. Hastadan alınan başlangıç kayıtları bilgisayara aktarılır ve üç boyutlu bir planlama oluşturulur. Dijital ortamda gerçekleştirilen üç boyutlu planlama sayesinde hasta dişlerindeki değişiklikleri ve tedavi sonunu önceden görebilmektedir. Plaklar hazırlandıktan sonra hastaya teslim edilir ve hasta plaklarını ortalama 10 günde bir değiştirecek şekilde kullanmaya başlar. Plaklar sadece yemek yerken çıkarılır. Günlük ortalama 22 saat takılması gerekmektedir.  Estetik endişeleri olan hastalar için ideal bir seçenek olan bu tedavi yöntemi, rahatlık, görünmezlik ve etkili sonuçlar sunma konusunda oldukça popülerdir.

 

Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)
Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları

  • Şeffaf plaklar, geleneksel metal tellere göre daha estetik bir seçenek sunar. Plaklar, dişlerin doğal görünümünü korur ve tedavi sürecinde dışarıdan neredeyse fark edilemez.
  • Şeffaf plak tedavisi konforlu bir tedavidir. Metal teller ve braketlerin aksine, yumuşak plastik malzemeden yapılmış olan plaklar, diş ve diş etlerinde neredeyse hiç tahriş oluşturmazlar.
  • Çıkarılabiliyor olması günlük yaşamın etkilenmemesine olanak sağlar. Yemek yerken sabit tel tedavisinde olan kısıtlamalar plak tedavisinde olmaz ve hasta ön dişleriyle rahatça ısırma yapabilir. Özel bir etkinlik, davet sırasında plaklar çıkarılabilir. Bu özellik, günlük yaşam aktivitelerine daha kolay uyum sağlamayı mümkün kılar.
  • Çıkarılabilir olduğu için, dişleri temizlemek daha kolaydır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sabit tel tedavisine göre daha etkilidir çünkü tellerin ve braketlerin arasında kalan bölgelere ulaşmak biraz daha çaba gerektirir.
  • Şeffaf plaklar genellikle dijital teknoloji kullanılarak kişiselleştirilir. Diş hekimi, hasta için özel olarak tasarlanmış plaklar üretir. Bu dijital tasarım, tedavi sürecini daha hassas ve etkili hale getirebilir.
  • Şeffaf plaklar, dişlerin hareketi sırasında daha az acı ve rahatsızlık yaratabilir. Geleneksel teller ve braketlere kıyasla daha az ve homojen ağrı hissiyle ilişkilendirilir.
  • Kontrol randevularına daha seyrek aralıklarla gitmeye olanak sağlar ve kontrol seansları daha kısa sürmektedir.
  • Invisalign plakları, bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan ve birçok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phthalates) maddelerini içermemektedir. Bu sebeple invisalign ile şeffaf plak tedavisi hamilelik, süt verme vb. durumlarda da kullanılır.

 

Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)
Şeffaf Plak Tedavisi (Invisalign)

 

Şeffaf Plak Tedavi Süreci

Muayene ve Teşhis : Ortodontist, hastanın ağız yapısını inceleyerek şeffaf plak tedavisi için uygunluğunu değerlendirir.

Özel Plakların Tasarımı : Hastanın anamnezi, ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları, röntgenleri ve ağız içi taraması alındıktan sonra tüm kayıtlar dijital ortama aktarılır. Clincheck programı ile üç boyutlu olarak yapılan tedavi planlaması sonucunda plaklar laboratuvarda hazırlanmaya başlanır.

Plakların Kullanımı : Plaklar günde ortalama 22 saat takılır ve tedavi süreci boyunca düzenli olarak değiştirilir.

  1. Düzenli Kontroller:Diş hekimi, tedavi sürecini düzenli olarak takip eder ve gerekirse plakları ayarlar veya değiştirir.
  2. Retainer Kullanımı:Tedavi tamamlandıktan sonra, genellikle sabit veya hareketli bir retainer kullanımı önerilir. Bu, elde edilen sonuçların uzun süreli olarak korunmasına yardımcı olur.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Betül Nazlu Muştu olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Şeffaf Plak Tedavisi (invisalign) Şeffaf plaklarla tedavi, diş teli kullanılmadan hastaya özel hazırlanan plaklar kullanılarak dişlerin düzeltilmesi işlemidir. Hastadan alınan başlangıç kayıtları bilgisayara aktarılır ve üç boyutlu bir planlama oluşturulur. Dijital ortamda gerçekleştirilen üç boyutlu planlama sayesinde hasta dişlerindeki değişiklikleri ve tedavi sonunu önceden görebilmektedir. Plaklar hazırlandıktan sonra hastaya teslim edilir ve hasta plaklarını ortalama […]