Çene Eklemi (TME)

Çene eklemi, diğer adıyla temporomandibular eklem; alt çene kemiğinin kondil kısmı, temporal kemik, iki kemik arasında bulunan eklem diski, kaslar ve ligamanlardan oluşan kompleks, dinamik bir yapıdır.

 

Çene Eklemi (TME)
Çene Eklemi (TME)

 

  • Diş sıkma, gıcırdatma
  • Dişlerde aşınma,
  • Çene ekleminden ses gelmesi,
  • Ağız açmada kısıtlılık,
  • Çenede kilitlenme,
  • Çene ekleminde ağrı,
  • Baş, boyun, omuz ağrısı
  • Kulak ağrısı, kulakta doluluk hissi

TME rahatsızlıklarının belirtisi olabilir. TME rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde bütün vücudu etkileyen kalıcı etkilere sebep olabilir ve devam eden rahatsızlık sebebiyle hayat kalitesini düşürür.

 

Çene Eklemi (TME)
Çene Eklemi (TME)

 

Stabilizasyon Splinti

Stabilizasyon splinti hem alt hem üst çeneye uygulanabilen, tek ya da çok parçalı olarak kullanılabilen, dişlere takılıp çıkarılabilen şeffaf bir apareydir. Splint, alt ve üst dişler arasındaki teması tamamen keserek alt çenenin belirli rehberlikle rahatça hareket edebilmesini sağlar. Bu sayede erken temasların sebep olduğu çene kaydırmaları önlenir, kaslar doğru fonksiyon görmeye başlar ve yanlış konumlanmış olan kondil doğru pozisyona gelmeye başlar.

 

Stabilizasyon splinti hem teşhis, hem tedavi aracıdır. Hekimin uygun gördüğü şekilde ya geceleri ya da yemekler dahil olmak üzere 24 saat kullanılması gerekir. Splint tedavisi sonrası kondillerin konumları değişeceğinden çenelerin kapanışı da değişecektir. Erken temasların ortodontik tedavi ile düzeltilmesi, protetik tedavi, şiddetli vakalarda ortognatik cerrahi uygulanacak tedavi yöntemleri arasındadır.

 

 

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Betül Nazlu Muştu olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Çene Eklemi (TME) Çene eklemi, diğer adıyla temporomandibular eklem; alt çene kemiğinin kondil kısmı, temporal kemik, iki kemik arasında bulunan eklem diski, kaslar ve ligamanlardan oluşan kompleks, dinamik bir yapıdır.     Diş sıkma, gıcırdatma Dişlerde aşınma, Çene ekleminden ses gelmesi, Ağız açmada kısıtlılık, Çenede kilitlenme, Çene ekleminde ağrı, Baş, boyun, omuz ağrısı Kulak ağrısı, […]